ATPL brevet halen?
ATPL brevet halen?
Neem contact op

ATPL

Een Airline Transport Pilot License (ATPL) is de hoogste helikopter pilootlicentie die je kunt behalen en is een vereiste voor het werken bij grote luchtvaartmaatschappijen. ATPL geeft je de mogelijkheid om als gezagvoerder (kapitein) of first officer (co-piloot) te vliegen in commerciële luchtvaartoperaties. Hier gaan we dieper in op het ATPL en het concept van de "Frozen ATPL." 

 

 

ATPL of Frozen ATPL?

Het ATPL is de ultieme mijlpaal voor piloten die streven naar een carrière in de luchtvaartindustrie, met name bij grote luchtvaartmaatschappijen. Om een volledige ATPL te behalen, moeten piloten voldoen aan strikte vereisten met betrekking tot zowel theoretische kennis als praktische vliegervaring. De ATPL theorie is dan ook nog iets uitgebreider dan CPL. Zo is er een examenvak extra en zijn de examens zelf iets langer. Als je een ATPL theorie certificaat hebt en de praktische scholing CPL met ME-IR , krijg je een "Frozen ATPL". Die certificaten kun je allemaal halen bij Rotor & Wings. Je opleiding houdt hierna op. Je kunt solliciteren bij een luchtvaartmaatschappij. 

 

Van Frozen naar volledig ATPL 

Een "Frozen ATPL" betekent dat je de theoretische kennis en de basispraktijk hebt om als co-piloot te werken in commerciële luchtvaartoperaties. Je bent echter nog niet volledig bevoegd om als gezagvoerder (kapitein) te vliegen. Om je "Frozen ATPL" om te zetten in een volledige "ATPL," moet je ervaring opdoen en aan specifieke eisen voldoen. 

 

Dit houdt bijvoorbeeld in dat je als helikopterpiloot aan de volgende eisen moet voldoen: 

 

Voor een volledige Airline Transport Pilot License moet je als piloot aan de volgende eisen voldoen: 

  • 1000 uur totale vliegervaring met helikopters, waaronder: 
  • 350 uur als Multi Pilot waarbij je als co-piloot in een meer-persoons helikopter vliegt 
  • 250 uur als Pilot in Command waarbij je de gezagvoerder bent 
  • 200 uur Cross Country-vluchten langeafstandsvluchten 
  • 100 uur nachtvliegen 
  • 30 uur Instrument Flight, vliegen met uitsluitend gebruik van instrumenten, zonder visueel zicht op de grond 

 

In de praktijk betekent dit dat je een volledige ATPL alleen kunt behalen door te werken bij een luchtvaartmaatschappij, waar je de benodigde vlieguren en ervaring kunt opdoen. 

 

Het behalen van een ATPL is een belangrijk doel voor helikopter piloten en opent de deur naar boeiende carrièremogelijkheden in de luchtvaartindustrie. Het vereist toewijding, hard werken en een voortdurende toewijding aan veiligheid en professionaliteit in de helikopter cockpit.