Header
ATPL brevet halen?
Neem contact op

ATPL

ATPL staat voor Airline Transport Pilot Licence. Je hebt een (frozen) ATPL opleiding nodig om aan de slag te kunnen bij grote luchtvaartmaatschappij.

 

ATPL opleiding

Het behalen van een Airline Transport Pilot License (ATPL) is dan ook de ultieme mijlpaal voor aspirant-piloten die dromen van een carrière bij grote luchtvaartmaatschappijen. De ATPL biedt een breder scala aan mogelijkheden en verantwoordelijkheden in de luchtvaartindustrie en opent deuren naar prestigieuze posities in de cockpit van commerciële vliegtuigen. De ATPL theorie is uitgebreider dan de CPL theorie. Zo is er een examenvak extra en zijn de examens zelf langer. Als je een ATPL theorie certificaat hebt en de praktische scholing CPL met ME-IR , krijg je een "Frozen ATPL". Je pilotenopleiding houdt hierna op. Je kunt nu solliciteren bij een luchtvaartmaatschappij.

 

ATPL of Frozen ATPL? 

Een belangrijk aspect om te begrijpen is het verschil tussen een "ATPL" en een "Frozen ATPL." De ATPL-theorie is aanzienlijk uitgebreider dan die van de Commercial Pilot License (CPL). De ATPL-theorie omvat niet alleen extra examenvakken, maar ook langere en meer diepgaande examens. Als je met succes de ATPL-theorie hebt afgerond en de vereiste praktische training hebt voltooid, inclusief de Multi-Engine Instrument Rating (ME-IR), ontvang je een "Frozen ATPL." 

Met een "Frozen ATPL" kun je solliciteren bij luchtvaartmaatschappijen en beginnen met werken als co-piloot. Dit betekent dat je in de cockpit van commerciële vliegtuigen kunt plaatsnemen, zij het als co-piloot onder toezicht van een ervaren kapitein. 

 

Om je "Frozen ATPL" om te zetten in een volwaardige "ATPL," moet je aantonen dat je voldoet aan bepaalde ervaringseisen. Om van een Frozen ATPL (A) een volledig ATPL (A) te maken moet je ervaring laten zien. Dit houdt bijvoorbeeld in dat je als vliegtuigpiloot aan de volgende eisen moet voldoen: 

 

1500 uur total time, waarvan: 

  •  500 uur multi pilot 
  • 250 uur Pilot in Command 
  • 200 uur Cross Country 
  • 100 uur nachtvliegen 
  • 75 uur Instrument Rating 

 

ATPL opleiding 

Dit betekent dat je aanzienlijke praktijkervaring moet opdoen voordat je een volledige ATPL kunt behalen. Het is belangrijk op te merken dat de meeste piloten deze ervaring opdoen door te werken bij luchtvaartmaatschappijen, waar ze de nodige vlieguren kunnen accumuleren tijdens commerciële vluchten. Een interessant aspect van de ATPL-opleiding is dat de kosten bij modulaire opleidingen vaak aantrekkelijker zijn dan bij geïntegreerde vliegacademies. Dit maakt het behalen van een ATPL toegankelijker voor aspirant-piloten die wellicht op zoek zijn naar flexibele opleidingsmogelijkheden. Kortom, de ATPL vertegenwoordigt het hoogste niveau van pilotenlicenties en opent deuren naar boeiende carrièremogelijkheden in de luchtvaartindustrie. Het is een uitdagende reis die toewijding, hard werken en ervaring vereist, maar de beloningen voor degenen die het bereiken, zijn aanzienlijk en lonend. 

In praktijk betekent dit dat je een volledig Airline Transport Pilot Licence alleen kunt krijgen als je als piloot bij een luchtvaartmaatschappij werkt. De kosten van een pilot Licence zijn bij onze (modulaire) opleiding vaak nog aantrekkelijker dan bij een integrated flight academy.