Proefles vliegen?
Proefles vliegen?
Neem contact op

Class rating

Een belangrijk aspect van het behalen van je vliegbrevet is het verkrijgen van een class rating, waarmee je bevoegd bent om vliegtuigen van een specifieke categorie te besturen. Deze class rating is een cruciaal onderdeel van de vliegopleiding en bepaalt welke types vliegtuigen je mag besturen. 

 

Class rating bij jouw vliegbrevet

Met je vliegtuigbrevet haal je een class rating, hiermee mag je alle types in een bepaalde categorie vliegen. In de meeste gevallen begint een piloot met het behalen van een Single Engine class rating (SEP). Dit betekent dat je bevoegd bent om single-engine vliegtuigen te besturen. Deze categorie omvat een breed scala aan vliegtuigen met één enkele motor, variërend van lichte sportvliegtuigen tot kleine zakenvliegtuigen. Het behalen van de SEP-class rating opent de deur naar het besturen van deze vliegtuigen, en het is vaak de eerste stap in de carrière van een piloot. 

 

Vervolg op Single Engine class rating 

Na het verkrijgen van de SEP-class rating kan een piloot ervoor kiezen om zijn vaardigheden verder uit te breiden door een Multi Engine class rating (MEP) te behalen. Dit betekent dat je bevoegd bent om vliegtuigen met meerdere motoren te besturen. Als je op een vliegtuig uit de categorie Single Engine Piston (SEP) vliegt en hierop examen doet, krijg je op je brevet de class rating SEP. Hiermee mag je elk vliegtuig dat in die categorie valt vliegen. Om vliegtuigen in de categorie Multi Engine Piston (MEP) te vliegen, moet je dan dus aanvullende training en een examen doen zodat je ook de class rating MEP krijgt. Multi-engine vliegtuigen bieden vaak meer vermogen en prestaties dan single-engine vliegtuigen, en het behalen van de MEP-class rating opent de deur naar een breder scala aan vliegmogelijkheden. 

 

Wat moet je doen voor een rating 

Om een class rating te behalen, moet je specifieke training ondergaan en een examen afleggen. Als je examen doet op een vliegtuig dat valt onder de categorie Single Engine Piston (SEP), ontvang je de class rating SEP op je brevet. Met deze class rating kun je vervolgens elk vliegtuig in de SEP-categorie besturen. Als je van plan bent om vliegtuigen in de categorie Multi Engine Piston (MEP) te besturen, zul je aanvullende training en een examen moeten voltooien om de class rating MEP te verkrijgen. 

 

Class Rating training MEP op de DA-42 

Bij Rotor & Wings wordt de class rating training MEP aangeboden op de DA-42. Dit geeft aspirant-piloten de mogelijkheid om vertrouwd te raken met het besturen van multi-engine vliegtuigen en de vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om veilig en bekwaam in deze categorie te vliegen. 

 

Kortom, class ratings zijn een essentieel onderdeel van de vliegopleiding en stellen piloten in staat om hun vaardigheden en ervaring uit te breiden naar verschillende categorieën vliegtuigen. Of je nu begint met single-engine vliegtuigen of streeft naar het besturen van multi-engine vliegtuigen, het behalen van de juiste class rating opent de deuren naar diverse vliegmogelijkheden en carrièrepaden binnen de luchtvaartindustrie. Het is een spannend en lonend proces dat de weg vrijmaakt voor avonturen in de lucht.