Header
CPL brevet halen?
Neem contact op

CPL

Om als vlieger te mogen werken heb je minstens een Commercial Pilot Licence nodig, ofwel jouw CPL. Nadat je enige ervaring als privé vlieger hebt opgedaan ga je terug de boeken en helikopter in om je vliegniveau een tandje op te schroeven en je CPL te halen. 

CPL halen

Het verkrijgen van een Commercial Pilot License (CPL) is een belangrijke stap als je een professionele piloot wilt worden. Een CPL stelt je in staat om als vlieger te werken en betrokken te zijn bij verschillende commerciële vliegactiviteiten. Om deze licentie te verkrijgen, moet je aan bepaalde eisen voldoen en een grondige training ondergaan. Om je Commercial Pilot Licence, CPL, te halen heb je na het behalen van je PPL ca. 100 vlieguren nodig als Pilot-In-Command (PIC). Deze uren kun je in Nederland vliegen bij Rotor & Wings, of je kunt ervoor kiezen om een deel van deze uren in het buitenland te vliegen. Ongeacht je keuze, zal het opleidingscentrum je volledig ondersteunen en je voorzien van geschikte vliegopdrachten om de waardevolle ervaring op te doen die nodig is voor je CPL. 

 

Programma CPL 

Het CPL-programma omvat verschillende belangrijke componenten. Ten eerste moet je natuurlijk al in het bezit zijn van een PPL. Daarnaast moet je minimaal 100 uur vliegervaring opdoen als PIC. Deze uren zijn essentieel om je vertrouwen en bekwaamheid als vlieger te vergroten. Bovendien vereist het behalen van je CPL minimaal 30 uur specifieke CPL-trainingsuren. Deze training is gericht op het verfijnen van je vliegvaardigheden en het voorbereiden op de rigoureuze CPL-examens. Het theoretische aspect van de CPL-opleiding omvat dertien verschillende vakken die je moet bestuderen. Deze theoretische vakken worden doorgaans aangeboden in een combinatie van online leren en klassikale bijeenkomsten. 

 

Het programma: 

  •  PPL 
  • 100 uur PIC 
  • Minimaal 30 uur CPL training 
  • Dertien theoretische vakken 

 

Theorie van CPL 

De theorie is een (verplichte) combinatie van online learning en klassikale bijeenkomsten. Het is ook van cruciaal belang om te weten dat je de theoretische vereisten moet vervullen voordat je kunt deelnemen aan het praktijkexamen voor je CPL. Dit betekent dat je de theoretische examens moet halen voordat je je vaardigheden als piloot kunt demonstreren tijdens het praktijkexamen. Je kunt echter wel beginnen met de praktijklessen voordat je de theoretische examens hebt afgerond. De theorielessen en examens zijn in het Engels, dus een goede beheersing van de Engelse taal is essentieel. De theorie moet zijn behaald voordat je praktijkexamen doet. Je kunt natuurlijk al wel de praktijklessen doen. 

 

Een andere belangrijke vereiste voor het behalen van een CPL is het verkrijgen van een medische keuring van klasse 1. Deze keuring is bedoeld om ervoor te zorgen dat je in fysieke en mentale topconditie verkeert om als professionele piloot te werken. Het is ook belangrijk om te weten dat je pas kunt deelnemen aan het CPL-examen als je minimaal 18 jaar oud bent, wat betekent dat je een bepaald niveau van volwassenheid en verantwoordelijkheid moet hebben om deze stap in je carrière te zetten. 

 

Kortom, het behalen van een CPL is een uitdagende, maar lonende ervaring voor degenen die de lucht in willen als professionele piloten. Het vereist toewijding, hard werken en de bereidheid om zowel theoretische kennis als praktische vaardigheden te ontwikkelen. Met de juiste training en inzet kan het CPL de deur openen naar opwindende carrièremogelijkheden in de luchtvaartindustrie.